FuriousWordPressRipper

Albă ca Zăpada de extremă dreapta

Posted in Uncategorized by FuriousWordPressRipper on 06/09/2010

Aud tot mai des fel de fel de scenarii privind apariţia unui nou partid pe scena politică românească.  Chiar  Şeherezada prezidenţială,  Lăzărică, pătruns de firul epic al propriilor poveşti, tremură de emoţie profetică anunţând apariţia unui partid messianic, izbăvitor, eliberator.

De cine să mă elibereze, domnule Lăzărică? Dar mai ales, de ce? Că v-aţi scăpat pe Madame Blogary, nu este nicio problemă. M-am scăpat şi eu, dar eu nu sunt consilier prezidenţial.

Dar să-l lăsăm pe acest scăpat din grădina prezidenţială (mare ţi-e grădina, domnule preşedinte) şi să ne ocupăm de ideea necesităţii unei noi formaţiuni politice.

Închipuiți-vă ca sunteți antrenorul unei echipe de fotbal care reușește să se califice într-o grupă superioară a ligii campionilor. Desigur ca datele problemei se schimbă, având în vedere valoarea şi stilul de joc al competitorilor. Tactic vorbind, îți trebuie o nouă viziune și o altfel de abordare a meciurilor, funcție de adversarul pe care îl întâlnești în teren. Presupun că până acum suntem în acord. Orice antrenor de succes, însă, nu va schimba echipa câștigătore, ever. Ei bine, tot așa se întâmplă și în politică. Schimbi strategia, schimbi tactica de abordare, schimbi chiloții, dar nu schimbi echipa câștigătoare, pentru că vei pierde cu siguranță. Meciul se joacă până la ultimul fluier al arbitrului de centru.
S-au schimbat competitorii? Ce s-a schimbat în configurația politică din România? Nimic, absolut nimic. Competitorii sunt aceiași, numai că PDL joacă acum din poziția de câștigător și ar trebui să schimbe abordarea politică dintr-o abordare de partid de opoziție într-una de principal partid de guvernare.

Partidele politice nu se nasc din spuma mării doar pentru că în opinia unora sau a altora ar încolţi această nevoie. Un partid politic se naşte numai atunci când interesele economice ale unei largi categorii sociale nu îşi mai găsesc reprezentarea în plan politic. PSD se defineşte ca partid de centru stânga, PDL ca partid de centru dreapta, PNL se găseşte refugiat mult spre stânga, negăsindu-şi locul pe dreapta din cauza principalului partid de guvernare şi din ambiţia imatură a unora, dornici  să îl suspende pe Băsescu cu orice preţ. Avem şi partide de extremă stânga, respectiv extremă dreapta, slab reprezentate, pentru că, în marea lor majoritate, românii sunt oameni înţelepţi şi cu frică de Dumnezeu. Un nou partid de dreapta nu poate fi decât unul de extremă dreapta, corect?
Desigur că se vor găsi mulţi adepţi care să se închine unui nou Front al Salvării Naţionale, pentru că sunt nostalgici după vremurile când consensualitatea ţinea locul competiţiei, iar impostorii luau locul profesioniştilor.
Istoria ne-a învăţat, însă, că marile crize au născut mari monştri politici şi ar fi cazul să ne amintim că nazismul a fost unul dintre ele, tot aşa precum a fost şi comunismul. Lipsa de informaţie nu mai poate fi considerată o scuză a necunoaşterii, astăzi, când internetul îţi oferă toate informaţiile de care ai nevie dintr-un singur click.

În schimb, o Albă ca Zăpada de extremă dreapta nu poate fi decât o sperietoare electorală  ”for dummies” din dreapta moderată cu scopul de a-i muta mai spre stânga, spre PSD.

BTW, l-am văzut pe Lăzărică, imediat după deranjul cu Albă ca Zăpada, în aceeaşi sală cu preşedintele Băsescu, cu ocazia numirii şi jurămantul noilor ministri ai guvernului Boc. Îmi poate explica cineva ce căuta umilul consilier prezidenţial la această ceremonie? Să fi fost semnul că preşedintelui i-au placut poveştile micuţului? Sau o fi dorit să îl facă de ruşine afişându-l presei pe lângă Roberta Anastase?

Reclame

6 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. para said, on 09/09/2010 at 14:25


  secunda 41 încolo.

 2. furiouswordpressripper said, on 09/09/2010 at 22:27

  @Para, da! Cred ca ar trebui sa imi insotesc textele si de asemenea Link-uri. Invat din mers.

 3. asasinu' said, on 10/09/2010 at 21:42

  ia una buna de la taticul tau!!

 4. poweraxxel said, on 12/09/2010 at 13:46

  Nici eu nu cred in nasterea unui partid minune. In ziua de astazi, romanii sunt atat de sictiriti de partide incat mai degraba castigi alegerile pledand impotriva lor …
  Insa, in teritoriu, lucrurile nu sunt niciodata ca la „capitala”…

 5. furiouswordpressripper said, on 12/09/2010 at 20:03

  @poweraxxel, nici iarna nu-i ca vara, nu? Ai dreptate. In provincie, politica nu are nimic comun cu doctrina de partid. De cele mai multe ori, comunitatile locale se orienteaza spre banii veniti de la buget si preiau culoarea predominanta, in mod mimetic. Criza economica si mult ravnita autonomie au creat o confuzie in randul acestora. Numai un politician idiot mai poate veni in fata electoratului din teritoriu cu un proiect de genul „reformei clasei politice”, chiar daca un asemenea proiect ar fi atat de necesar.
  Eu unul nu cred ca o clasa politica se poate reforma ca rod al propriei vointe. Numai electoratul poate face asa ceva.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: