FuriousWordPressRipper

Gândirea negativă şi psihologia inversă – fără număr, fără număr, fără …

Posted in Uncategorized by FuriousWordPressRipper on 06/01/2010

TurnOffTheGlory, în cunoştinţă de cauză, sau nu, te-ai transformat în agent electoral al tânărului Honorius Prigoană. Nu te condamn, şi eu sunt parte al aceluiaşi joc. Să fiu mai explicit:

Gândirea negativă, la limita depresiei, poate avea şi efecte pozitive, conform unui studiu australian care susţine că oamenii trişti sunt mai puţin naivi sau creduli, îi pot judeca mai bine pe ceilalţi oameni dar şi situaţiile în care se află şi au o memorie mai bună decât ceilalţi. Într-unul dintre experimente, subiecţii veseli şi tristi au fost rugaţi să se pronunţe asupra valorii de adevăr a unei serii de mituri şi zvonuri urbane. Analizând rezultatele s-a constat că persoanele triste erau mai putin înclinate să creadă în adevărul acestor mituri. De asemenea, persoanele care gândeau negativ erau mai puţin înclinate să ia decizii pornind de la prejudecăţi de ordin religios sau rasial şi îşi aminteau mai uşor detaliile unor evenimente la care au asistat.

Psihologia inversă constă în a manipula percepţiile şi acţiunile unei persoane astfel încât aceasta va acţiona exact aşa cum îşi doreste ”manipulatorul”. Cei care folosesc cel mai des psihologia inversă sunt părinţii. Copiii oricum fac orice altceva, numai ce doresc parinţii nu, aşa că este o metoda potrivită de a-i determina să asculte. De exemplu, când cel mic refuză să manânce, deşi mai are foarte puţin în farfurie, i se spune aşa: „Pun pariu că nu mai poţi mânca acele trei bucaţele de carne, sigur nu poţi!” Aceasta îl va ambiţiona foarte tare încăt va mânca tot, doar ca să îţi dovedească că nu ai dreptate. Se pare că acest joc merge de fiecare dată.

Gândirea negativă şi psihologia inversă au fost doar două dintre metodele prin care Traian Băsescu şi-a adjudecat victoria în nenumăratele sale bătălii electorale. Plus de asta, să nu uitam ca şi Elena Băsescu, Gigi Becali, şi multe alte persoane care au ajuns în funcţii eligibile importante,  s-au folosit de atacurile din media românească în aceeaşi manieră. Motorul electoral pus în mişcare de cele două principii funcţionează în felul următor.

 1. Prima oară se apelează la gândirea negativă, promovând în grila jurnalelor de ştiri precum şi în principalele ziare, pe prima pagină, personajul supus contestaţiei. De regulă, contestatarul este ales din rândul celor cu nume sonore, personaje credibile dar cu o popularitate scăzută. În cea mai mare parte, contestatarii sunt din rândul intelectualilor. Raportul în care se găsesc atât contestatul cât şi contestatarul trebuie sa fie unul scandalos pentru ca impactul să fie cât mai mare. Vezi cazul Elena Băsescu şi Alina Mungiu Pipidi, Honorius Prigoană şi Cristian Preda,  şi exemplele pot continua. Motivele contestării candidaţilor supuşi procesului electoral sunt  unele infantile, sau, mai bine spus, sunt invocate vicii marunte sau relaţii interumane discutabile dar des întâlnite în societate. În cazul celor doi, EBA şi HP, au fost invocate atât vârsta fragedă sau relaţiile fireşti dintre aceştia şi părinţii lor naturali, cat şi mici particularităţi comportamentale cu impact minor în rândul electoratului a caror invocare îl face pe contestatar  să devină ridicol în ochii opiniei publice. Vezi faptul că Elena Băsescu a fost model iar Prigoana Jr. numără la activ mai multe amenzi pentru viteză. Câţi dintre noi nu avem amenzi pentru viteză şi de ce nu putem dormi noaptea din cauza lor, sau câte dintre femeile noastre nu au visat să devină modele ?
 2. După ce atacurile capătă proporţii exagerate în raport cu motivele invocate, se apelează în mod discret la psihologia inversă. În această fază a manipulării este important ca electorii să se confunde cu candidaţii. Faptul că, atât în cazul Elenei Basescu cât şi în cazul lui Honorius Prigoană, în ”povestea electorală” sunt implicaţi şi părinţii acestora, domeniul de vârstă al celor care reacţionează activ se lărgeşte considerabil. Câţi dintre părinţii cu drept de vot nu visează pentru plozii lor o carieră timpurie, şi căţi dintre tinerii electori se vor confunda cu cei de o vârstă cu ei? Este foarte important ca, în această fază, părinţii candidaţilor să execute gesturi înduioşatoare(vezi declaraţiile de campanie ale lui Băsescu cu privire la familia sa, precum şi declaraţiile seniorului Prigoană).  Exact înaintea votării, în presă va apărea şi sugestia unei teme de psihologie inversă : ” Pun pariu că nu mai poţi mânca acele trei bucaţele de carne, sigur nu poţi! – Pun pariu că nu îl veţi vota pe Honorius Prigoană pentru că a condus cu viteză excesivă şi pentru că este fiul lu’ ta-su, sigur nu îl veţi vota!” … Câţi dintre cetăţenii cu drept de vot din colegiul cu pricina credeţi că se vor confunda cu intelectualul Cristian Preda? Vă răspund tot eu: în procente, tot atâţia câţi s-au confundat cu Alina Mungiu Pipidi.

Reţeta este probată, garantată, iar electoratul este tot acelaşi.

Sever Voinescu : ” Honorius Prigoană este victima unor prejudecăţi. Grele. Asta mi-l face, de la bun început, simpatic. Şi asta îi face lupta şi mai dificilă

Cu respect, Zexe.

Reclame

7 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. turnofftheglory said, on 06/01/2010 at 11:31

  Sa iti spun clar, sunt sigur ca Prigoana jr. poate castiga. problema nu e nici de departe el. Chestiunea e minora in opinia mea. Problema mare e faptul ca pica prost ca imagine si al naibii ca un caz de „nepotism” clasic. Toti eram de acord sa vorbim de EBA ca un accident minor, una din „lectiile” pe care Traian Basescu si PDL si le-a insusit. Cristian Preda nu vorbea despre jos Prigoana nepotistul ci „mai usurel cu reforma”. Prigoana imi spune ca va reforma statul. Eu zambesc dar nu e zambetul meu. Uimitor ca la rampa sa puna cu butul pe labute au fost ieri si azi pedistii vechi?

  • furiouswordpressripper said, on 06/01/2010 at 11:52

   @turnofftheglory, nu este decat un joc electoral, ca mai toate de pana acum, asta spun. Ca doar nu crezi in promisiuni electorale, sper, si cu atat mai putin in ale lui Honorius. Reformarea unui partid nu este un proces de constiinta al membrilor acestora si cu atat mai putin al membrilor partidului castigator. Plus de asta, reforma nu se face prin elminarea personajelor principale sau suprimarea intereselor financiare ale acestora, ar fi absurd. Reforma intr-un partid se face atunci si numai atunci cand acesta „tuseste”, se clatina ametit de lovituri, etc. PDL este sanatos tun si functioneaza mai bine ca PSD-ul in perioada sa de glorie. Este absurd sa ceri acestor personaje sa se retraga in linii secunde exact cand ti-ai vazut sacii in caruta, nu crezi? Si de ce ar face-o tocmai acum cand nici opozitia nu ii mai contesta? de dragul lui Cristian Preda? Ar fi fost Cristian Preda parlamentar european fara sprijinul PDL? Vedetismul acesta de Dambovita, atunci cand ai iluzia ca nimic si nimeni nu te mai poate afecta, lovind ca tiganul intr-ai tai, este ori un joc electoral ori o betie a sentimentului de popularitate. Cristian Preda, daca si-ar fi dorit sa ia o pozitie critica ar fi facut-o in cadrul structurilor de partid, ca doar nu este idiot sa iasa in presa cu tema amenzilor de circulatie ale juniorului Prigoana fara sa incerce sa actioneze in mod democratic in cadrul partidului care l-a sustinut in alegeri. Din acest motiv, adica pentru ca nu il cred idiot, consider ca este un joc de imagine electoral.

 2. turnofftheglory said, on 06/01/2010 at 11:53

  Zexe, PDL a folosit imaginea lui Cristian Preda si sever Voinescu. Aici e spilul. Astia sunt oameni ce au facut tranfer de incredere si imagine catre PDL si nu invers.

 3. furiouswordpressripper said, on 06/01/2010 at 11:56

  @turnofftheglory, sper ca glumesti. Gica Hagi are o imagine mai buna decat cei doi la un loc. Il vezi pe Gica europarlamentar fara sprijin politic? Ti-am dat exemplul acesta ca sa iti amintesc ca si Gigi Becali este coleg cu Cristian Preda.

 4. turnofftheglory said, on 06/01/2010 at 12:11

  Zexe, hai sa iti explic. Cu ce m-a momit pe mine PDL la parlamentare si mai ales europarlamentare? Crezi ca votez usor fostul prefect nastasian PSD ca parlamentar? Nu prietene, o faceam de dragul unor oameni ca ei.

 5. furiouswordpressripper said, on 06/01/2010 at 12:28

  @turnofftheglory, de acord, si mie imi plac, amandoi. Ceea ce spun eu este cu totul altceva, si anume ca amandoi, dupa cum observi, au luat pozitie fata de colegul lor de partid in afara structurilor de decizie ale partidului. Primul, adica Preda, a adoptat modelul unei gandiri negative, in timp ce Voinescu a adoptat pozitia unei psihologii inverse. Observi asta? Bun!
  Daca faci un exercitiu de imaginatie vei observa ca ai exact atitudinea pe care au mizat cei doi. In timp ce Preda s-a legat de amenzile de circulatie, Voinescu spune ” Honorius Prigoană este victima unor prejudecăţi. Grele. Asta mi-l face, de la bun început, simpatic. Şi asta îi face lupta şi mai dificilă”, adica pariaza pe el.
  Altfel, actiunea lui Preda ar fi fost iresponsabila. Inchipuie-ti ca nici Preda si nici Voinescu nu ar fi iesit in presa cu declaratii, si, precum vezi, declaratiile contracandidatului lui Prigoana il ignora sau il trateaza cu condescendenta. Electoratul are nevoie de un personaj pozitiv si unul negativ, pentru a se mobiliza sa iasa la vot. Cum opozitia a invatat lectia si tace malc, colegii de partid, Preda si Voinescu, pun in scena o telenovela care sa starneasca patimi.

 6. just vick said, on 21/01/2012 at 23:15

  nu ma dau in vant dupa politica dar sunt de acord cu psihologia inversa care functioneaza nu numai la copii dar shi la pers mature ,referitor la base shi ai lui nu au facut nimic pt tara asta care se numeste ROMANIA sau poate au facut dar pt ei nu pt saracul popor Roman care in „89” poate au stat sau mai mult ca sigur aau ieshit in strada sa goneasca un dictator .Nu cred ca ar fi necesar sa se intample ce sa intamplat atunci dar daca este cazul de ce nu?imi pare rau daca am greseli gramaticale sunt un om de rand nu un politician care ia bani de la bugetari shi pensionari


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: