FuriousWordPressRipper

Băsescu, un dictator demascat de presa liberă

Posted in Uncategorized by FuriousWordPressRipper on 20/10/2009

Interior, redacţia ziarului Cotidianul. Nistorescu îşi potriveşte ritualic ochelarii şi începe să citească un articol propus pentru publicare. Trecu în diagonală peste textul cu pricina şi se lăsă pe spate, copleşit de satisfacţie, în fotoliul său directoral. “Exceptional! Uite un jurnalist cu vână. Gherghino, ia vezi cine a scris articolul ăsta şi vino cu el în dinţi”, se trezi bătrânul strigând la secretară. Te pomeneşti că este Mircea Badea, unde nu dă Domnul să am şi eu unul care să-mi crească vânzările
În numai câteva minute, autorul articolului se prezentă sfios în faţa bătrânului jurnalist:
– Bună ziua domnule …
– Lasă formulele de politeţe, cocoşel, şi spune-mi, mai bine, cum reuşeşti să scrii cu atâta elocinţă şi cu atâta inspiraţie despre problemele actuale ale societăţii noastre. M-ai cucerit de la prima lectură.
– Domnule, vreau să vă amintesc că …
– Ciucuraş, cum adică să-mi aminteşti? Mă crezi senil? Crezi că, dacă am albit în presă, m-am hodorogit şi am ajuns să-mi aminteşti tu că ..
– Nu, domnule, doream numai să vă spun …
– Poftim educaţie! … mă întrerupi şi îmi pierd şirul. Puişor, de când te-ai angajat la noi nu ai reuşit să aflii că pe mine nu mă întrerupe nici măcar preşedintele? …Bun, unde am rămas?
– Spuneaţi că nu sunteţi senil şi că …
– Da, gata. Mi-am amintit. Îţi spuneam că nu sunt senil şi că …. parca mai era ceva, nu?
– Ceva despre articol
– Da, aşa este. Eşti bun mă, păsărel! Uite, ai şi memorie. Cum spuneai că te cheamă?
– Gaiţă. Viorel Gaiţă
– Ha, ha, ai şi umor. Eşti bun, chiar că eşti bun.
– Nu, domnule, chiar aşa mă cheamă, Viorel.
– E lasă, nimeni nu este perfect. Să revenim pe text. Uite ce spun eu: textul tău chiar ar fi bun de publicat, dacă nu ar avea câteva mici lipsuri. Spre exemplu, nu poţi vorbi despre preşedintele Băsescu fără să laşi nicio aluzie că ar fi beţiv, afemeiat, chelios, sau vulgar.
– Domnule, dar eu chiar scriam despre preşedinte în textul meu. E drept ca nu i-am dat numele în clar dar am făcut aluzii directe la persoana sa.
– Şi de ce, ma rog, să nu-i dai numele? Ce, ţi-e frică că te loveşte gripa aviară? Fii, mă, bărbat şi loveşte şi tu din faţă. Ia-te de fii-sa, de fra’su, de nevastă-sa, de staful său de campanie, …
– Domnule Nistorescu, dar eu …
– Nu mă întrerupe, mă, papagalule!
– Gaiţă, domnule, Viorel Gaiţa.
– Mă rog, tot pe acolo. Păsărel, la mine în ziar nu publică decât cei care scriu despre Băsescu. Clar?
– Da, domnule, voi corecta.
– Tu nu te uiţi la Mircea Badea?
– Cum să nu, domnule. Eu numai asta visez, numai asta pictez, numai asta îmi doresc. Anume, să ajung şi eu ca Mircea Badea. De altfel, din Mircea Badea ma inspir în articolele mele. Spre exemplu, Mircea Badea a făcut aseară o emisiune poetica inspirată din poemul preşedintelui.
– Aşa, şi?
– Voi adapta ideea ilustrului realizator de emisiune şi voi scrie un text presărat cu versuri
– Bravo păsărel! vezi că se poate? Doar ţi-am spus, văd în tine geniul creator al lui Mircea Badea, limbajul lui Ciutacu şi umorul lui Gâdea.
– Umorul domnului Stan
– Care Stan?
– Domnul cu laptopul, cel care râde atât de cristalin la pastorul Gâdea în emisiune.
– A, da! Râde pastoral. Aşa este. Dar la el umorul este involuntar. Şi râsul său este involuntar. În schimb, la tine, umorul este studiat. Chiar aşa, ce studii ai?
– În altă ordine de idei, domnule Nistorescu, am primit un plic sigilat, de la un anume Petru Romoşan, cu menţiunea ”pentru pastilele tale zilnice”.
– Ce pastille? Eşti bolnav? Bănuiam eu ceva. După cum te holbezi la mine, banuiesc ca te doare rău, nu?
– Nu, domnule, nu sunt bolnav şi nici nu se transmite prin aer. Era vorba despre pamfletul zilnic pe care îl public în Cotidianul. Aşa le spun eu, pastile.
– Ai grijă cu ele. După un timp devii dependent. Uită-te la mine, am renunţat la ele şi am trecut pe alifii. Ia întoarce-te!
– De ce?
– Ai o scamă pe fund
– Nu domnule, aşa e el.
– Bun, să revenim la pastile, îmi spuneai ca te doare …
– Nu mă doare, domnule, vorbeam despre Petru Romoşan
– A, da. Romoşan, prietenul meu deconspirat de CNSAS.
– Tocmai asta vă spuneam, că de data aceasta, în locul temelor de pamflet, cred că a încurcat plicurile şi mi-a trimis nişte note informative.
– Dacă nu sunt despre Băsescu nu ne interesează. Scuză-i scăpările, te rog. E băiat bun, dar se mai scapă de la un timp. De altfel, din acest motiv am renunţat să mai stau cu el în acelaşi birou.
– Bun, de data asta, domnule, ce îmi sugeraţi să scriu despre Băsescu?
– Scrie şi tu că este dictator. Dar ai grijă, este musai să fie acid, ironic, umoristic, reconfortant….Ce mai, trebuie să se râdă la el cu lacrimi. Până şi Vanghelie vreau să râdă la el, adică să fie un umor rafinat. Da?
– Da, domnule, rafinat ca Vanghelie, am înţeles.
– Bine, păsărilă, eşti liber la program!
Umoristul făcu stângaci o dreapta împrejur, şi, imediat după ce trase uşa dupa el, bătrânul jurnalist o chemă la el pe Gherghina, pe un ton aproape şoptit ”Gherghino, convoacă-i pe cei de la secţia de anchete. Să vină la mine în mod urgent. Am o bănuială că pe păsărilă ăsta l-am mai văzut pe undeva. De când cu dictatura asta nu mai poţi avea încredere în nimeni. La naiba, în puii mei”

Reclame

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. mihaibeltechi said, on 20/10/2009 at 13:59

  Felicitari,scris cu talent, provocat ras homeric.

 2. niku_elektriku said, on 22/10/2009 at 13:05

  cam rarutz pe la noi prin bataturica !
  da’ tot dragutz !

 3. furiouswordpressripper said, on 23/10/2009 at 09:36

  Mai am putin, cred ca intr-o saptamana imi dau zugravii afara din casa, si voi calca mai des prin bataturica. De altfel, pot spune ca m-am consultat cu ei in timp ce scriam textul de mai sus iar acum traiesc cu frustrarea ca talentul de care ma banuia mihaibeltechi ar fi, in mare masura, rodul muncii in echipa si nu o trasatura personala :)… pana sa devin titular ma antrenez cu ei, cu zugravii adica, si fac sondaje de opinie pe esantioane de cate trei meseriasi.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: